Skip to main content

Bij de ontwikkeling van nieuwbouwhuizen besteedt men veel aandacht aan de duurzaamheid hiervan. Het energieverbruik beperkt men tot een minimum om het milieu niet onnodig zwaar te belasten en om bewoners lage woonlasten te kunnen garanderen. Onderdeel van het zo duurzaam mogelijk maken van nieuwbouwhuizen is de keuze voor duurzaam glas. Welk glas wordt er in nieuwbouwhuizen gebruikt? In dit artikel geeft de glaszetter u hier antwoord op.

Glas met een isolerende werking

In nieuwbouwhuizen kiest men standaard voor glas met een sterk isolerende werking. De isolerende werking van glas is af te lezen aan de Ug-waarde hiervan. Des te lager de Ug-waarde van glas is, des te beter isoleert het materiaal ook. Houd er rekening mee, dat de isolerende werking van glas samenhangt met de isolerende werking van het kozijn. Om deze reden wordt in nieuwbouwwoningen gekozen voor de combinatie van HR+- of HR++-glas en kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben niet alleen een betere isolatiewaarde van houten kozijnen, ze vergen ook minder onderhoud. Wel zo prettig voor een nieuwe bewoner!

Moeilijk te breken glas in nieuwbouwhuizen

Naast het feit dat men in nieuwbouwwoningen standaard voor glas met een isolerende werking en daarmee een lage Ug-waarde kiest, kiest men ook voor glas wat lastig te breken is. Lastig te breken glas biedt diverse voordelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor, dat de ruit nog heel is als een kind per ongeluk met een bal tegen de ruit trapt. Ook neemt de kans op een inbraak in huis af, wanneer men moeilijk te breken glas gebruikt in een nieuwbouwwoning. Let op, het is geen inbraakwerend glas. Dit is een nog sterker type glas. Een glaszetter kan u adviseren, wanneer u in uw bestaande woning beter glas wenst. Kijk zelf alvast eens naar de Ug-waarde van uw huidige ruiten en vergelijk die met de Ug-waarde van moderne ruiten.