Skip to main content

Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van dubbel glas. De tijden van enkel glas liggen voor velen dan ook al ver achter ons. Toch zijn er nog altijd woningen die niet voorzien zijn van dubbel glas en dan ook nog enkel glas in huis hebben. Het gaat dan vaak nog om ruimten als de zolder, een oude dakkapel of een schuurtje.

Hoe zinvol is vervanging door isolatieglas?

Het is uiteraard de vraag hoeveel zin het heeft om het glas van een oude schuur te vervangen door dubbel glas. In dat geval zal het dan ook niet veel zin hebben. Dat verandert echter wanneer u veel stookt of de ruimte grenst aan een ruimte waar veel wordt gestookt.

We zien bijvoorbeeld dat sommige garages nog enkel glas hebben, terwijl ze grenzen aan de woning. Hierdoor gaat alsnog veel warmte in de woning verloren door de enkele glazen in de garage. Ook op zolder kan een boel warmte verloren gaan door niet goed geïsoleerd glas.

Welk glas moet ik hebben?

Voorheen had je enkel glas en dubbel glas. Daarna kwam er ook HR glas en dat betekende weer een extra keuze. Tegenwoordig kun je zelfs uit HR+, HR++ of HR+++ glas kiezen. Over het algemeen kiest men voor HR++ glas. Dat geeft doorgaans de meeste waar voor het geld. Uiteraard kunt u ook besluiten om het meteen goed aan te pakken en voor het allerbeste glas te kiezen. Alleen is de verhouding tussen extra kosten en extra besparing niet zo groot als wanneer u voor bijvoorbeeld het standaard HR++ glas kiest.

Hoeveel ga ik besparen?

Uiteraard is niet eenduidig vast te stellen hoeveel u zult gaan besparen. De verschillen per woning kunnen enorm zijn. Een glaszetter kan u hier meer over vertellen.