Skip to main content

Als je denkt aan typen glas dan denk je misschien onwillekeurig direct aan bier- of wijnglazen. Daar heb je immers talloze typen van. Het ene bierglas is compleet anders dan het andere glas en een wijnglas en jevenerglas zijn ook weer totaal anders. Toch is het allemaal glas en dus eigenlijk allemaal hetzelfde. Of toch niet? Het ene glas is het andere niet en daarom geven we een kleine opsomming van de verschillende soorten glas die in panden kan worden gebruikt.

Isolatieglas

De bekendste variant glas is isolatieglas. Dit is glas dat over goede isolerende eigenschappen beschikt en wordt dan ook vaak voor woningen gebruikt. Het glas isoleert goed dankzij de tussenliggende laag die vaak uit edelgas bestaat voor extra isolatie.

Zonwerend glas

typen glasWe kennen allemaal wel de ellende van kleine appartementen met één raam op het zuiden. Heerlijk, zou je denken. In theorie wel ja en in drie seizoenen van het jaar in de praktijk ook wel, maar in de zomer kan het werkelijk bloedheet worden in dergelijke woningen. Wanneer de zon de hele dag op de ramen staat, wordt het net een broeikas en kan de temperatuur in de woning al snel fors oplopen. Daar is nu iets op gevonden, en wel in de vorm van zonwerend glas. Dit glas beschikt over een zonwerende laag aan de buitenzijde van de ruit, waardoor het zonlicht buiten wordt gehouden. Hierdoor blijft de meeste warmte ook buiten.

Het zal hierdoor wel iets donkerder worden in de woning, maar dat zul je dan graag voor lief nemen.