Skip to main content

Evenals gewoon glas, kan glas in lood ook vies worden. Daarom doet u er goed aan om dit glassoort ook regelmatig schoon te maken. Sterker nog: glas in lood ramen verdienen extra aandacht bij het schoonmaken ten opzichte van uw gewone ruiten. Let echter wel dat u niet lukraak allerlei soorten schoonmaakmiddel kunt gebruiken. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade veroorzaken aan het glas in lood raam.

Schoonmaakmiddel gebruiken

glas in lood onderhoudOm een glas in lood raam schoon te maken, kunt u gebruikmaken van schoonmaakmiddelen zonder ammoniak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glassex. Het afnemen van de ramen kunt u doen met schoonmaakdoeken, keukenrol of oude kranten, zoals ze vroeger deden. Voor de randjes kunt u een tandenborstel of een wattenstaafje gebruiken.

Zo maakt u het glas schoon

Wanneer u zelf uw glas in lood raam schoon gaat maken, moet u elk ruitje apart poetsen. Spuit het schoonmaakmiddel nooit direct op het glas, maar altijd op de doek die u gebruikt. De tandenborstel kunt u gebruiken voor het schoonmaken van glas met structuur. Wanneer er verfspatten op uw glas in lood raam zitten, kunt u deze er voorzichtig afschrapen met een enkelvoudig scheermesje of met fijne staalwol. U kunt verf- en lakresten ook verwijderen met aceton, maar gebruik dit altijd met mate. Een te grote hoeveelheid kan uw raam beschadigen en de kit aantasten. Zonder deze kit is het raam niet meer wind- en waterdicht.