Skip to main content

Heeft u maandelijks ook hoge stookkosten? Dan is het goed mogelijk dat uw woning niet geïsoleerd is. Wanneer de warme lucht namelijk makkelijk naar buiten kan trekken, wordt er veel energie verbruikt. Veel mensen kiezen er in dat geval voor om hun dak, muren of vloer te isoleren, maar dit hoeft niet altijd te helpen. De tocht kan namelijk ook door de ramen of kozijnen in uw woning veroorzaakt worden. Voordat u veel geld uit gaat geven aan vloer-, muur- of dakisolatie, is het dan ook verstandig om uw ramen langs te lopen op tochtoverlast. Maar hoe doet u dit?

Dubbel glas

Wanneer u in een oude woning woont, is de kans aanwezig dat uw ramen bestaan uit enkel glas. Doordat een raam in dat geval uit slechts één glasplaat bestaat, is uw woning niet goed geïsoleerd. Hierdoor is het op koude dagen mogelijk dat de warmte snel uit uw woning trekt. Meestal is het vrij eenvoudig te zien en te voelen of u enkel glas heeft. Weet u niet of uw ruit gemaakt is van enkel of dubbel glas? Ga dan eens in de buurt van het raam staan. Voelt u koude lucht? Dan heeft u waarschijnlijk enkel glas. Om de isolatie van uw woning te verbeteren, doet u er dan ook goed aan enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas doet u er goed aan een glaszetter in te schakelen.

Verrotte kozijnen

Niet alleen glas kan de oorzaak zijn van tochtoverlast. Ook kozijnen kunnen namelijk zorgen voor tocht in uw woning. Met name bij woningen die voorzien zijn van houten kozijnen is dit goed denkbaar. Kozijnen worden namelijk blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Als gevolg hiervan kan een houten kozijn gaan rotten, waardoor koude lucht langs of door het kozijn naar binnen kan dringen. Evenals bij enkel glas voelt u bij verrotte kozijnen ook een koude luchtstroom langs het raam uw woning binnenkomen. Om de tocht te verhelpen, dient u uw kozijnen te vervangen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een glaszetter.