Skip to main content

Kozijnen gaan doorgaans lange tijd mee. Zeker wanneer u in een woning woont met kunststof kozijnen. Houten kozijnen gaan echter een stuk minder lang mee en moeten dan ook eerder vervangen worden. Doordat kozijnen blootgesteld worden aan de wisselende weersomstandigheden, gaan ze vaak slijten. Door slijtage kan de isolatie van uw woning achteruit gaan. Om dit te voorkomen, zult u uw tijdig kozijnen moeten vervangen. Veel mensen hebben echter geen idee wanneer zij hun kozijnen precies moeten vervangen. Om u een handje te helpen, vertellen wij u hieronder wanneer u uw kozijnen moet vervangen.

Kenmerken van slijtende kozijnen

In sommige gevallen kunt u met het blote oog zien dat uw kozijn aan het slijten is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van houtrot. In dat geval begint het hout af te bladderen en is het poreus. Om te checken of hier inderdaad sprake van is, kunt u met behulp van een schroevendraaier een paar keer in het hout prikken. Komt u zonder problemen door het hout heen? Dan is uw kozijn verrot. De slijtage aan een kozijn is echter lang niet altijd makkelijk op te merken. Komt er de laatste tijd steeds meer koude lucht langs uw raam naar binnen? Dan duidt dit ook vaak op schade aan het kozijn. Om er zeker van te zijn dat vervanging van uw kozijn noodzakelijk is, doet u er goed aan een glaszetter in te schakelen.

Kozijn vervangen

Het vervangen van een kozijn kunt u zelf doen. Wanneer u hier ervaring mee heeft, is dit waarschijnlijk geen probleem. Heeft u dit nooit eerder gedaan? Dan is het verstandig om een glaszetter in te schakelen. Een glaszetter weet precies hoe hij een kozijn moet vervangen en kan u daarnaast vertellen welk kozijn de beste optie voor uw woning is. Heeft u nu nog houten kozijnen, maar wilt u overstappen naar kunststof exemplaren? Ook dan kan een glaszetter u van dienst zijn.