Skip to main content

Wanneer u in de ochtend wakker wordt, kan er condens op uw ramen in huis zijn ontstaan. Condens is het gevolg van warme lucht die afkoelt en zich vervolgens gaat zetten op koude plekken in huis. Deze koude plekken zijn doorgaans uw ruiten en spiegels. Vaak is condens een signaal dat er te veel vocht in uw woning aanwezig is. U kunt dit onder meer verhelpen door voor een goede doorstroming van verse lucht te zorgen. Zeker in oudere woning bevindt zich rond ramen vaak tocht, doordat de ruit bijvoorbeeld niet goed op het kozijn aansluit. Deze tocht zorgt ervoor dat de vochtige lucht in huis wordt afgevoerd.

Tip: laat ’s nachts een rooster openstaan in uw slaapkamer! Hier bevindt zich vaak relatief veel vocht in de lucht, doordat u ’s nachts meer transpireert.

Potentiële gevolgen van condens in huis

Condens aan de binnenkant van een raam met dubbel glas kan nare gevolgen hebben. Zo kan het vocht bij de ruiten naar beneden sijpelen en vervolgens in uw houten kozijn of muren trekken. In het ergste geval ontstaat er als gevolg hiervan schimmelvorming of houtrot. Iets wat u logischerwijs zo goed mogelijk wilt voorkomen! Het kost vaak veel tijd en moeite om een dergelijke waterschade als gevolg van condens aan de binnenkant van een raam met dubbel glas te herstellen.

Zoals reeds beschreven is de aanwezigheid van condens in huis een teken dat de luchtvochtigheid te hoog is. Een te hoge luchtvochtigheid kan niet alleen voor waterschade zorgen, maar is ook slecht voor uw gezondheid. Door een hygrometer in huis te nemen kunt u de luchtvochtigheid in uw ruimtes meten. Op internet leest u wat een gezonde luchtvochtigheid voor in huis is. U kunt de luchtvochtigheid verlagen door de isolatie te verbeteren en uw woning regelmatig door te laten tochten. De vochtige lucht wordt hierbij mee naar buiten genomen.

Condens aan de binnenkant van uw ramen verhelpen

Het verhelpen van condens aan de binnenkant van ramen met dubbel glas doet u door voor een verbetering in de ventilatie te zorgen. Laat bijvoorbeeld een ventilatiesysteem plaatsen, of zorg voor een natuurlijke ventilatie. Een natuurlijke vorm van ventilatie bereikt u door een rooster boven uw dubbele glas te plaatsen. Er zijn verschillende vakmensen die u hierbij kunnen helpen.

Onze glaszetter kan u voorafgaand aan het plaatsen van dubbel glas adviseren over de noodzaak van het gebruik van een rooster. Mogelijk is uw huidige ventilatiesysteem in huis al voldoende om condens aan de binnenzijde van uw ruit tegen te gaan.